Ознака: лекција

ХАИКУ-ЛЕКЦИЈА

Од 26-от кат на хотелот, морето изгледаше близу, но сега, кога веќе половина час чекореше по правливата патека, немаше ништо од морското синило, уште...

Стратегија

Условите мора постојано да се подобруваат за да се добие една добро подмачкана спортска машина. Каков што е, на пример, концептот на македонскиот ракомет...

Демократијата е единствениот подарок на Британија за светот што вреди да...

Смртта на кралицата остави трага не само за Британците туку и за сите држави во светот, вели Ахмед Чараи за „Нешенел интерест“ Што може да...

„Тажниот гостин“ како книжевно-животна лекција

Со „Тажниот гостин “ од Матијас Наврат, во превод на Слободанка Поповска, во издание на „Три“ се комплетира едицијата „Читаме заедно“, проект поддржан од...

Сегашните случувања во Авганистан се лекција за Западен Балкан

САД потрошија милијарди долари во регионот промовирајќи ги демократизацијата и владеењето на правото. За да го одржат кредибилитетот, САД мора јасно да кажат дека...

Лекција по толеранција

А кога веќе сме кај толеранцијата, треба да се знае дека исто како што се толерира правото на либералите да ја заговараат слободата на...

Македонска лекција за малцински права

Во земјава има традиција во која се наталожени повеќе цивилизациски слоеви, културни, етнички и конфесионални влијанија, кои општеството го прават мултикултурно, мултиетничко и мултиконфесионално....

Украина да биде лекција за македонската автокефалност

Верските аналитичари велат дека иако украинското и македонското црковно прашање се сосема различни, сепак, македонските владици треба да бидат исклучително внимателни во евентуалните идни...

Танушевци – наша ненаучена лекција

ДЕСЕТ ГОДИНИ ОД ДЕМАРКАЦИЈАТА НА ГРАНИЦАТА СО КОСОВО Десет години по демаркацијата на македонско-косовската граница, „Нова Македонија“ на терен го посети планинскиот пограничен регион, кој...

Јапонска лекција за однесувањето со отпадот

Можеби Јапонците не продолжија понатаму во фудбалското натпреварување за светски прваци, но затоа сите можат да им симнат капа дека се покажаа како прваци...