Ознака: Лекции

Креативна трансформација: Лекции од Кина

Проф. д-р Тамара Јованов Апасиева: Дозволете ми да ја започнам избраната тема со цитат што му се припишува на еден од најкреативните лидери што светот...

Спортски лекции

Во спортот се можеби најдобро изразени многу аспекти на функционирањето на општествата, на пример добивање награда за добро сработена работа, одговорност за своите акции,...

Зошто скандинавските земји се најсреќни во светот?

Скандинавските земји успеаја да влезат во еден многу квалитетен циклус, во кој ефикасните и демократски институции се способни да им овозможат безбедност на своите...

Со кратење на непродуктивните трошоци – голем финансиски бенефит

Со заштеди во буџетот и прераспределби помеѓу буџетските корисници се обезбедени дополнителни 3,75 милијарди денари (61 милион евра) за да се справиме со енергетската...

Македонски лекции за Европа

Македонија пак е на врвот на Европа. Репрезентацијата на Македонија во е-спорт е европски првак во „Кантер страјк: глобал офенсив“. За понеупатените, е-спорт е...

(Не)научени лекции од (со)животот со ковид-19

По речиси две години од избувнувањето на пандемијата на ковид-19, статистичките показатели во многу области се поразителни и претставуваат поттик за длабока анализа и...

Може ли да се замисли живот без Фејсбук?

На почетокот на неделава видовме дека Фејсбук не е непобедлив. Документите и сведоштвата од новиот укажувач ја „напукнаа“ компанијата одвнатре. А социјалната мрежа и...

Песните на панонскиот морнар ни беа животни лекции

Каде и да одам, во Љубљана, Белград, Загреб, Сараево, Скопје, јaс сум со моите. Секогаш ги почитувам разликите, но уште повеќе сличностите. Па иако...

Научени лекции од пандемијата

Свои размислувања и искуства на пет исти прашања, за „Нова Македонија“ споделија микробиологот Никола Пановски и епидемиологот Александар Стојанов, кои изминатава година беа во...

Каква лекција може да се научи од пандемијата во Пекинг?

Речиси осум недели, вп Пекинг немаше ниту еден нов случај на коронавирус, немаше локални случаи и животот како да се врати во нормала. Компаниите...