Ознака: компас

Амбициозен курс на ЕУ, каде ќе заплови економијата на Унијата?

Во променливата глобална економија, фокусот на ЕУ на зајакнување на конкурентноста е инхерентно поврзан со економската безбедност. Сепак, за да биде конкурентна, од суштинско...

Европската Унија да не го изгуби својот компас

Многу империи и држави низ историјата пропаднаа поради недостигот од системска координација. Но за да постои усогласеност, неопходна е „глава“ што во секој момент...

Македонија го изгуби својот морален компас

Неправдата и дискриминаторската примена на законите направија сè повеќе луѓе да бидат ранливи. Постои растечки тренд на нетолеранција и омраза по различни точки. Себичноста...

Бајпас за европскиот „Стратегиски компас“

Иако сѐ уште незаживеан во практиката, „Стратегискиот компас“ за безбедност и одбрана, кој е претставен како резултат на подолгорочна дебата меѓу највисоките претставници на...

Европа без компас!

Коста Стоименовски Во последните 500 години Западот, благодарение на научно-техничката супериорност, уживаше големи привилегии. Посебни привилегии имаа европските земји со силни морнарици, кои им овозможија...

Системски грешки на Владата без компас

Повод: Скандалот со пензискиот фонд и другите такви случаи „Системска грешка“, гласи официјалното затворање на скандалот со 19-те милиони евра во пензискиот фонд! А, неодамна,...