Ознака: кеш

На штрек при плаќање во кеш

Фалсификаторите на пари имаат омилени банкноти што сакаат да ги фалсификуваат. Според полициски извори, но и според податоците од Европската централна банка, најмногу се...

Граѓаните сѐ повеќе плаќаат со картичка, наместо со кеш

Плаќањата со платежни картички во вториот квартал од 2021 година забележаа значителен годишен раст кај вредноста и бројот на остварените трансакции, соопшти Народната банка. Ова...

Кешот и шалтерите станаа потенцијална опасност по здравјето

Народната банка на Македонија заради заштита на јавното здравје, во услови кога е прогласена пандемија од коронавирусот, апелира да се избегнува користење готовина и...

Лимитот за пазарење во кеш порасна на 3.000 евра

Во предновогодишните работни денови, пратениците направија нова измена на Законот за спречување перење пари, при што лимитот за пазарење во готовина повторно е зголемен...

Моќта на кешот за бегалците

Во секој случај, кешот не е лек за сè. Други иницијативи, како што се програмите за доделување храна и помош во исхраната, исто така...

Каде во Европа најмногу се плаќа во кеш

Колку пари имате со вас во моментот? Одговорот на ова прашање веројатно ќе зависи не само од тоа колку ви е полна сметката во...

Граѓаните сè уште повеќе сакаат да плаќаат во кеш

Македонските граѓани сè уште повеќе сакаат да плаќаат во кеш и покрај големите можности што ги нудат новите електронски начини за плаќања. Последните податоци...