Ознака: капитал

Трите придобивки на заживувањето на кинескиот пазар на капитал

Кинеската цврста индустриска основа, огромниот пазарен потенцијал и кумулативните ефекти од политиките за економска стабилизација спроведени оваа година покажуваат дека постои солиден и зголемен...

Македонската берза има недостиг од странски инвеститори, потребна е подобра информираност

Најголемиот предизвик за Македонската берза е недостигот на странски портфолио инвеститори, а за да се надмине овој предизвик потребно е подобро претставување на македонскиот...

Луѓето се најголемиот капитал

Во последниве години темата за одлив на мозоци, но и генерално за младинското иселување е сѐ поприсутна во јавноста и се препознава како сериозен...

Шахпаска: Работниците се најважниот капитал

Законското решение што го усвои Владата, а предвидува недела да биде неработен ден, односно ден на неделен одмор, е дел од политиката на Владата...

Пандемијата не го сопре богатењето на најбогатите светски династии

Седиштата на арената „Бад Вoлтон“ во Фејетвил, Арканзас, која секое лето е домаќин на немерливо богатство, овој пат беа празни, откако ковид-19 дојде на...

Невидливата рака на капиталот ја раздвижи економијата

Во случајот со најновиот забележан економски раст во земјава се покажа дека двигател на растот и вработувањата е приватниот сектор, а државата треба да...

Пари и капитал за соседите, празни зборови и тапкање по рамо...

Посетите на високи странски државници на земјите од регионот, речиси секогаш се придружени со економски интереси, односно зад ваквите посети стои влез на странски...

Анѓушев: Странските инвеститори внеле 78,8 милиони евра во првите три месеци

Вкупно 78,8 милиона евра во првите три месеци е влезен капитал на странските компании во земјава во првите три месеци истакна заменик на претседателот...

Соработката меѓу странските и домашните компании од зaедничка полза

Слабата технолошка развиеност, немањето стандардизација и сертификација, јазови во цената и производството, ограничен капацитет на производство, меките вештини и човечкиот капитал се главните причини...

Човечкиот капитал во пропаѓање

Проекцијата за денешните деца во Македонија како идни работници, во однос на продуктивноста што би можеле да ја имаат доколку им беа обезбедени квалитетни...