Ознака: инсекти

Мравките и другите инсекти чувајте ги подалеку од вашиот дом

Домување Златното правило против привлекување мравки и други инсекти во домот е чистотата. Погрижете се куќата да биде чиста и без мали остатоци од храна...

ЕУ легализира штурци и ларви за јадење

Домашните штурци и ларвите на бубачката Tenebrio molitor, односно брашнарските црви, ќе бидат дозволени како храна во Европската Унија според новите регулативи. Домашниот штурец од...

Дали јадењето инсекти ќе биде клучот за решавање на гладот во...

Во списанието „Сајенс“, два пара академици објавија истражување во кое се залагаат за употребата на инсекти како извор на храна за луѓето и добитокот. Првиот...

Претпазливо при прошетки низ зелените површини

СЕЗОНА НА ИНСЕКТИ ШТО МОЖАТ ДА МУ НАШТЕТАТ НА ЧОВЕКОТ Она што како превентива треба да го направат граѓаните е кога одат во природа или...

Малите инсекти носат големи проблеми

Токму сега е сезоната на крлежи, комарци и други ситни инсекти и мора да внимаваме и да се заштитиме ако шетаме на планина, во...

Опасни инсекти демнат во текот на летото

Иако по природа не е агресивен и главно го избегнува човекот, стршенот доколку се почувствува загрозено, напаѓа. Причина за тоа е што овие инсекти...

Драстично изумирање на инсектите на нашата планета

Најновите истражувања покажуваат дека над 40 отсто од видовите на инсекти се во исчезнување, а околу една третина се загрозени. Главна причина за забрзаното...

Нѐ изедоа комарци

Граѓаните, но и познати јавни личности, својот револт од инвазијата на комарци секојдневно го искажуваат на социјалните мрежи Цели колонии комарци повторно го нападнаа Скопје,...

Топлото време ги рашета бубашвабите по плочниците и зградите

Во центарот на градот случајни минувачи во вечерните часови забележале зголемено присуство на бубашваби по плочниците и тротоарите. Граѓаните биле згрозени од оваа не...

Светулките го осветлија Скопје

Климатските услови во изминатиот период во Скопје, кои беа проследени со топли и влажни периоди, претставуваа одлична подлога за размножување и за појавување на...