Ознака: здравствена

Загадувањето на воздухот е светска здравствена закана

Загадувањето на воздухот е најголемата еколошка опасност по човековото здравје што доведува до над шест милиони смртни случаи годишно и економски трошок што е...

Здравствената солидарност е здравствена безбедност

За разлика од успешните глобални напори за искоренување на малите сипаници и на детската парализа, одговорот на ковид-19 и на мајмунските сипаници се карактеризира со вакцинален...

Превисоки трошоци за здравствена заштита

Извештај на СЗО за Македонија Светската здравствена организација (СЗО) во најновиот извештај за Македонија констатира дека земјава напреднала во намалувањето на антимикробната резистентност и во...

Арматура за јавната здравствена инфраструктура

Инвестициите во проекти од интерес на јавното здравство како дел од кинеската иницијатива „Појас и пат“ се зголемиле за 246 отсто минатата година, како...

Апел за нова глобална здравствена структура

Катастрофална е штетата што ја предизвика ковид-19, која е дополнително влошена со постојаното појавување нови соеви, а наедно со најновиот омикрон. Над пет милиони...

Светот да изгради подобра глобална здравствена рамка

Неверојатно е да се замисли дека кога се одржа последниот мировен форум во Париз, во ноември 2020 година, сè уште не беше одобрена вакцината...

Корупцијата „поскапа“ од здравствената заштита на граѓаните

Трошокот предизвикан од корупцијата во Хрватска изнесува 13,5 отсто од БДП, или 8,5 милијарди евра, што е за два и пол пати поголем од...