Ознака: езера

Езерата имаат повеќе микропластика од океаните

За првпат меѓународен тим истражувачи го истражуваа загадувањето со пластика во езерата на глобално ниво и дојдоа до разочарувачки резултати. Микропластиката сè уште е...

Половина од езерата во светот се намалија во последните 30...

Повеќе од половина од големите езера и акумулации во светот се намалени од раните 1990-ти, главно поради климатската криза и човечката потрошувачка, што предизвикува...

Зголемени водостоите на природните езера

За по два сантиметри е зголемен водостојот на Дојранското и на Преспанското Езеро, а нивото на Охридското Езеро е поголемо за еден сантиметар во...

Зголемени водостоите на реките и на езерата

Водостоите на речиси сите реки во земјава се зголемени во споредба со вчера, исто како и на трите природни езера, покажуваат резултатите од последните...

Tрите најнеобични езера во светот

Природата секојдневно нѐ изненадува со својата убавина, сила и уникатност. За некои места во светот тешко е и да се поверува дека воопшто постојат,...

Концесионерски сплетки ја матат водата во македонските езера

По Охридско, ќе се замати ли и Преспанско Езеро од концесионерски сплетки? Јавноста внимателно следи кој ќе ја добие концесијата откако минатите години се...

Климатските промени, човечки фактор или двете заедно се виновници за...

Според мерењата на Управата за хидрометеоролошки работи, нивото на Охридско Езеро е на котата 693,09 метри надморска височина, што е еден сантиметар под природниот...

Сушата го намали нивото на водите во Македонија

Додека научниците предвидуваат дека поради климатските промени ќе дојде до забрзано топење на мразот на Гренланд и на Арктикот, што на глобалното ниво ќе...

Неорганизираноста нè пластицифира

Непостоењето на ефикасен третман на пластиката е главниот фактор што доведува таа да завршува на местата каде што не треба. Во домаќинствата не постои...

Во која доба од годината да се риболови?

Основните природни фактори што влијаат на успехот во риболовот секако се и годишните времиња, времето во денот, нивото и бојата на водата, метеоролошките промени,...