Ознака: Европската

Бриселски шум или црногорски сигнал за европската интеграција

Откочување на процесот на европската интеграција ќе значи дека Македонија треба храбро и што поскоро да влезе во решавање на проблемот, настанат со безумното...

Атина и Софија како продолжена рака на Брисел за евроинтегративните блокади

Додека од Брисел во екот на изборите за Европскиот парламент беа испратени изјави дека се подотвора прозорецот за европска интеграција на Молдавија и на...

Македонија вечерва почнува нов настап во Европската златна лига

Ќе дадеме максимум и тоа е најважно за нас. Естонците и Чесите ги променија составите, но и ние сме подмладени, така што ќе играме...

Уставни амандмани – подобро да се почека отколку да се избрза!

По својот пристап, по говорите на кандидатите и по прашањата што се отвораат и третираат во кампањата што е во тек може да се...

Зошто европската армија нема смисла

Старата идеја за заедничка војска повторно се актуализира низ европските престолнини Откако беше првпат предложена во 1950-тите, идејата за европска армија не стигна никаде, но...

И ѕвездите ќе ги симнам за неа… од знамето на...

Дедо, кога најубаво се живееше? Кога имав петнаесет години. Дедо бе, па Втора светска војна беснееше. Да, ама јас бев млад, полн сила и...

Европската Унија врти нагло во десно, а Македонија?

Што ќе значат претстојните европски избори за македонската европска интеграција? Нормално е тоа што сето наше внимание е фокусирано на претстојните претседателски и парламентарни...

Парализирани од едногласноста при донесувањето одлуки

Реагираме премалку или предоцна бидејќи сме парализирани од едногласноста при донесувањето одлуки, рече поранешниот белгиски премиер, кој тврди дека правото на вето и уцената...

Партиските елити во „убиствен“ лов на гласови

Политичарите им се додворуваат на гласачите од руралните средини со олеснување на правилата за лов на кафеавите мечки и на волците Крвожедност, прагматизам или политика...

Западен Балкан ќе биде побезбеден само со проширувањето на Европската...

Откако украинскиот претседател Володимир Зеленски „фрли вербална бомба во јавноста“ кога изјави дека „Русија планира да започне војна меѓу две држави во регионот на...