Ознака: Европската Унија

Не стигнавме во Јајце, а сега трчаме по сматок

Грција ѝ акна вето на Албанија. Причина е некој албански градоначалник, претпоставувам Грк, кој е во затвор за изборен криминал. Не знам, не следам,...

Извештај за напредокот на Европската Унија

Како што лета времето, набргу ќе ја одбележиме 20-годишнина од првиот годишен извештај за напредокот кон ЕУ. Процедурата е таква што најнапред се изјаснува...

Без срам и перде!

Кога веќе сите знаат дека живееме во „држава без одговорност“, тогаш редно е веќе да се преземат некакви чекори и да стигнеме во фаза...

Македонија делумно подготвена за членство во Европската Унија

Во заклучоците на последниот нацрт-извештај од скринингот за кластерот 1, „Фундаментални вредности“, на Европската комисија е дадена генерална оцена дека земјава е „делумно подготвена...

Како влијаат климатските промени на Европа

Речиси половина од училиштата и болниците во европските градови се лоцирани на урбани „топлински острови“, изложувајќи ги ранливите популации на температури опасни по здравјето...

Инфлацијата во Европската Унија (ЕУ) и во eврозоната надмина 10 отсто

Европската Унија (ЕУ) забележа зголемување на годишната инфлација до 11,5 отсто. Исто така, годишната инфлација во eврозоната (официјално наречена еврообласт, која е Европска и...

ЕУ со променливи геометрии, Македонија со статични стратегиски цели

По сменетата методологија за преговарање (за која Македонија доби француско вето за почеток на преговорите со ЕУ, веднаш по потпишувањето на Преспанскиот договор и...

За БиХ статус кандидат за членство во Европската Унија?!

Европската комисија со препорака, по ист модел како и во случајот со Украина Европскиот комесар за проширување Оливер Вархеји во интервју за „Независне новине“ од...

Наутро или попладне?

Македонија е мала држава со голем број проблеми, но тоа не е оправдание за сегашната ситуација. Доколку навремено беа обезбедени резерви на нафта, природен...

Превенцијата останува наша Ахилова петица

Европскиот парламент изгласа резолуција со која се бара почеток на преговорите на Македонија со Унијата, но во која се најдоа и некои спорни амандмани...