Ознака: доверба

Како радикални чекори, без радикален исчекор?!

Кон процесите на враќање на довербата во правосудството со (не)распуштање на судско-обвинителските совети Во контекст на дебатата и дилемите за потребата од носење нов закон...

Ако се расчистеше и се сносеше одговорност, сѐ ќе имаше поинаков...

Предизвикот за расчистување, преземање одговорност и секако доколку функционираше правната држава и владееше правото, односно се спроведуваше правдата за злосторства против цивили, кои не...

Враќање на меѓусебната доверба

 Без владеење на правото и без борба со корупцијата, нема напредување во процесите на евроинтеграциите. Оваа порака на двајцата амбасадори Гир и Агелер во...

Истражување на ИКС: Граѓаните имаат најмала доверба во Собранието и Обвинителството,...

Според Институтот за комуникациски студии кој го мери индексот на активна транспарентност, Владата во 2016 година имала 25 проценти транспарентност, која почнува да расте...

Ловење во матно

Значи, стигна првата „патарина“ од автопатот што од првиот ден кога беше најавен предизвика низа контроверзии и контрааргументи, но секогаш имаше груби аргументи, кои...

Дали белиот мантил потемнува?

Довербата во јавниот здравствен систем како повод „Нова Македонија“ контактираше со неколку поранешни министри и експерти од јавното здравство што ги познаваат функционирањето, организацијата и...

Анкета: Никогаш помала не била довербата на Германците во својата држава

Довербата на Германците во државата никогаш не била помала, покажува истражувањето спроведено од Здружението на германските државни службеници (ДББ). - Само 27 отсто од граѓаните...

ИВЗ ужива висока доверба меѓу своите верници во земјава

Исламската верска заедница во Македонија ужива висока доверба меѓу своите верници во државата, покажува најновото истражување на „Религија.мк“ и „Институтот за политички истражувања –...

Во Македонија расте довербата во иницијативата Отворен Балкан

Анкета на Институтот за политички истражувања - Скопје За 21 процентен поен порасна поддршката за регионалната иницијатива Отворен Балкан, од 42,4 на 63,3 отсто, покажува...

Финците имаат најголема доверба во вестите

Довербата во вестите опадна во многу земји низ светот, по привременото зголемување за време на екот на пандемијата, иако сè уште останува повисока отколку...