Ознака: добитник

Другиот е нашето најверно огледало

Влада Урошевиќ, добитник на наградата „Златен венец“ Најлошо за една средина е самозадоволството, чувството дека она што ние го создаваме е најдобро и дека ништо...

Убавината на Македонија ме инспирира да напишам цела книга

Гевин Бредли, добитник на наградата „Мостови на Струга“ За книгата „Страв од разделба“ ирскиот поет Гевин Бредли е добитник на „Мостови на Струга“ – меѓународна...

Гостува диригентот Антони Вит, добитник на „греми“

Добитникот на „греми“, маестро Антони Вит, е еден од највлијателните полски диригенти и, воопшто, еден од најпочитуваните ликови на полската музичка сцена денес Концертот насловен...

Зоран Заев е добитник на Меѓународната награда „Иса-бег Исаковиќ“ за 2019...

Премиерот Зоран Заев е добитник на годинашната меѓународна награда „Иса Бег Исаковиќ“, која ќе му биде врачена на традиционалната церемонија во Народниот театар Сараево...

Владимир Јанчевски добитник на наградата за ликовна критика

Здружението на ликовни критичари „АИКА Македонија“ ја додели наградата „Ладислав Баришиќ“ за 2019 година од областа на ликовната критика. Комисијата во состав: Мира Гаќина...

Познат добитникот на наградата „Живко Чинго“

Расказот „Пад на системот или како балканските народи сфатија дека Бог можеби и не постои“ е победник на годинашниот конкурс за најдобар расказ, што...

Киро Донев добитник на наградата „Големиот принц“

Македонскиот писател за деца и млади Киро Донев е годинашен добитник на меѓународната награда „Големиот принц“, што ја доделува издавачката куќа „Феникс“ од Скопје. Донев...

Мице Јанкуловски добитник на престижната награда „лоренцо ил мањифико“

Оваа награда е признание за неговата 50-годишна уметничка кариера посветена на истражување и продукција на цртежи, слики, сатирични дела на стакло, анимација. Тој изложувал...

Благој Чоревски добитник на наградата „Св. Јоаким Осоговски“

Истакнатиот македонски актер Благој Чоревски е годинашен добитник на единствената награда на меѓународниот театарски фестивал „Свети Јоаким Осоговски“, што јубилејно десетти пат ќе се...