Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25358)

(Без)значајноста на локалната самоуправа

Колумната ја пишувам на ден што заслужува внимание: 24 октомври се смета за Ден на ООН, односно тоа е денот кога во 1945 година...

Нега и убавина

Трик на јапонските жени за побрзо растење на косата Не е новина дека некои народи уште од памтивек користеле цимет, куркума и разни други намирници...

Во Кина одржан натпревар за хакери

Во кинескиот град Ченгџу е одржан „Тиан фу куп“, натпревар во хакирање легални оперативни системи. Правилата се позајмени од најпознатиот и традиционален натпревар во...

Излогот може да биде замена за галерискиот простор

Излозите денес го рефлектираат степенот на технолошкиот развиток на човештвото, а истовремено претставуваат и отворени суптилни едукативни визуелни сегменти за минувачите, вели Пирковски Антонио Пирковски,...

На црвена листа се 544 вида птици во 50 земји од...

Најзначајни наоди на ниво на Европа се: еден од секои пет вида птици во Европа е загрозен или речиси загрозен од исчезнување. Еден од...

Валчанов, Балчус и Ангелов во жирито на „Киненова“

Жирито што годинава ќе одлучува за филмовите во главната селекција на ММФ „Киненова“ го сочинуваат: Петар Валчанов, Зане Балчук и Владимир Ангелов. Петар Валчанов е...

Пет интересни факти за Карловиот мост во Прага

Посетата на Прага не може да се замисли без прошетка по славниот Карлов мост, еден од најубавите симболи на градот. Исто така тој е...

Музеј на градот Берово

Посети го музејот Музејот на Берово е сместен во зграда во самиот центар на градот, која е реконструирана во духот на оригиналната архитектура од крајот...

Салвадор Дали сликал по шемата на Леонардо да Винчи

Едниот беше нарекуван ренесансен човек, а другиот ексцентричен надреалист. И додека првиот беше прогласен за универзален гениј, вториот се промовира во гениј и бог....

Албанија прва по смртност за време на пандемијата

Меѓународниот монетарен фонд во својот најнов извештај открива дека Албанија има најголем пораст на смртни случаи во Европа, споредено со просечната смртност во периодот...