Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25310)

Ефикасно кризно менаџирање во функција на државно стабилизирање

Решенија секогаш постојат, само треба да се има волја тие да се донесат и да се има искрена желба да им се помогне на...

Третјаковската галерија – најзначајната ризница на руската уметност во светот

Третјаков постојано ја зголемувал својата колекција низ децениите, а неговата колекција се состоела од 1.287 уметнички слики и 518 други графички дела на руското...

Кампања за прогласување на Малешево за заштитен предел

Министерството за животна средина и просторно планирање, во соработка со Македонското еколошко друштво (МЕД), јавното претпријатие „Национални шуми“ и општините Берово и Пехчево, почнува...

Една деценија „Прилеп џез-викенд“

Во организација на здружението за супкултура „Џез-фестивал“, на 26, 27, 28 и 29 август, во центарот за култура „Марко Цепенков“ ќе биде одржано десеттото,...

Смоквата е коктел од витамини и минерали

Смоквата е позната уште од библиските приказни. Според списите и цртежите, може да се заклучи дека уште во античко време се користела во исхраната,...

Песните на „Битлси“ имаат најмногу обработки

Некои песни едноставно не престануваат да ги инспирираат музичарите, па тие ги обработуваат со децении по нивното појавување. Тешко е да се пронајде сигурен...

Сателитите на „Спејс екс“ имаат 1.600 блиски средби секоја недела

Компанијата „Спејс екс“ има голем број сателити во вселената што имаат многу блиски средби секоја недела и доаѓаат во потенцијална ситуација за судир. „Спејс екс“...

Прв дожд на Гренланд на висина од 2.600 метри

Оваа појава не е забележана од 1950 година, кога почнаа мерењата на температурата, наведуваат од американскиот државен центар за снег и мраз Првпат откако се...

Меридијани

Велика Британија - Десетици демонстранти што се противат на рестрикциите воведени поради коронавирусот и вакцинацијата упаднаа во зграда во Лондон, каде што се наоѓаат...

Што ќе се случува со терористичките мрежи во Авганистан

Некои од американските политичари и безбедносни експерти сметаат дека ефикасната борба против појавата на „новиот тероризам“ не е можна доколку тоа не се прави...