Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25262)

Бојата е важна

Ако не сте некој што сака природна светлина, можете лесно да ја контролирате со некои поголеми и подебели завеси или пердиња во домот. И...

„Брзи и бесни 9“ заработи 70 милиони долари за два...

Деветтото продолжение на франшизата „Брзи и бесни“ оствари заработка од 70 милиони долари во првите два дена од прикажувањето во САД, објави „Варајати“. Со...

Порака во шише од 2018 година го премина Атлантикот

Порака во шише напишана во 2018 година го преминала Атлантикот, по три години од почетокот на своето „патување“. Шеснаесетгодишниот Шон Смит ја испратил пораката...

Хаваи е едно од местата со најчист воздух

Последниве години сè повеќе се зборува за преголемата загаденост на воздухот, но во некои места на светот воздухот е толку чист што претставува вистински...

Идентификувани 29 планети што можеби ги користат вонземјани?!

Идентификувани се 1.715 ѕвездени системи од каде што вонземјаните би можеле да ја откријат Земјата во последните 5.000 години, објави „Гардијан“. Луѓето со векови...

Се очекува осумдесетотстотна реализација на капиталните проекти

Оваа година првпат по повеќе години и децении со ребалансот се зголемуваат капиталните расходи, што значи дека Владата се поставува уште поамбициозно, и тоа...

„Тешката артилерија“ за економско динамизирање

­Економистите укажуваат дека слабата реализација на капиталните инвестиции води до разни опасности за економијата, особено во периоди на криза, па затоа предлагаат утврдување на...

Сериозно да се разберат патоказите на меѓународните авторитети

Крајно загрижувачката состојба, особено по најавата на американскиот претседател Џо Бајден за жестока борба против корупцијата во регионот на Западен Балкан, а со тоа...

Период на сериозни колебања

Кој најмногу се спротивставувал на обидите за зачленување на СФРЈ во тогашната Европска економска заедница? Како политичкиот и партиски врв на тогашната држава ја...

Чекор наназад, исчекор нанапред или лет во место

Што значи најавата дека патријархот Вартоломеј треба да се консултира со новиот српски патријарх? Дали Српската православна црква повторно е во игра за дијалог...