Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24760)

Македонски претставници на Олимпијадата во Полска

На годинашната спортска Олимпијада во Полска, на која се натпреваруваат Полјаци што живеат во други држави, учествуваа и тројца претставници од нашата земја, кои...

Збогум за првиот космонаут што прошета во вселената

Советскиот космонаут Алексеј Леонов, првиот човек што излезе од леталото во вселената и беше командант на првата заедничка вселенска мисија помеѓу Советскиот Сојуз и...

Џез-солидарност кон бегалците

„Скопски џез-фестивал 2019“ Музиката има моќ да обединува, да даде надеж, особено на луѓето што се принудени да ја напуштат својата земја поради конфликти или...

„Првиот грев – првата доблест“ е тема на 18-от Зимски салон

„Првиот грев - првата доблест“ е насловот на претстојниот 18-от Зимски салон, кој во организација на Друштвото на ликовните уметници на Македонија (ДЛУМ) ќе...

Вљубен во три портокали

Сергеј Прокофјев (1891 - 1953) е еден од моите најсакани композитори. За жал, неговите композиции ретко се изведуваат кај нас, иако неговиот опус има...

„Чистачот“ – третата димензија

Непосредувана трансмисија низ времето и просторот Натали Рајчиновска Павлеска Ретроспективната изложба „Чистачот“ во Музејот на современата уметност (МСУ) во Белград е повеќе од преглед на...

ПАНОРАМА

Сараево - Професионалните војници во сѐ поголем број ги напуштаат оружените сили на Босна и Херцеговина. Само за првите десет месеци воената служба ја...

И партиски гласачи на списокот од 593.597 поранешни борци!

Допишувањето на имињата во боречките регистри е дел од политичкиот проект за создавање политичка гласачка инфраструктура, која преку гласање на изборите го враќа долгот...

Објавен тендер за отстранување на линданот од ОХИС

Меѓународен тендер за избор на технологија за отстранување на линданот и неговите изомери од кругот на фабриката ОХИС во Скопје е објавен вчера и...

Француското „не“ ќе ги зајакне идеите за голема Албанија

Во авторски текст Георги Готев, уредник во „Еурактив“ и експерт по прашања за европската надворешна политика, политиките на проширување, Западен Балкан и односите меѓу...