Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24680)

Галичник пак свадбарски ќе живее

Утревечер, во 22 часот, како навестување на веселбата, предвиден е целовечерен концерт на Македонската филхармонија, под диригентската палка на Џијан Емин На утрешниот голем православен...

Се движам во вистинската насока сѐ додека творам искрено

Кога работам со неизмерна страст, вистинските луѓе некако успеваат да ме пронајдат, запознаат и да ми се придружат. Тоа е еден од најскапоцените подароци...

Kонкурс за наградата за критика „Ладислав Баришиќ“

Здружението на ликовни критичари „АИКА-Македонија“ распишува конкурс за истражувачки проект од областа на ликовната критика во Македонија. Наградата има цел да понуди можност за...

Исчезна ремек-дело на Караваџо од 100 милиони евра

Таман кога љубителите на уметноста нестрпливо чекаа да видат дали делото навистина ќе ја достигне огромната сума на аукцијата (100 до 150 милиони евра)...

Скулптурата на Дионис од Стоби била употребена како градежен материјал

Скулптурата, која најверојатно била изработена во 2-3 век од н.е., е зачувана во височина од околу 50 см. Откриена е во секундарен контекст, односно...

Декларација за европска интеграција на Балканот

Со усвојувањето на декларацијата за целосна интеграција на регионот во ЕУ заврши и едногодишното претседавање на Босна и Херцеговина со СЕЕЦП. Декларацијата ја нагласи потребата...

Без пасош за неплатена алиментација

Предлог-измената на Законот за патните исправи во Босна и Херцеговина, со која лицата што не платиле алиментација не можат да добијат пасош, а доколку...

Логорот на Голи Оток заборавен од власта

Во Хрватска во вторникот беше одржана комеморација по повод 70-годишнината од испраќањето на првата група затвореници во поранешниот југословенски логор на Голи Оток. На...

Враќање на конфронтацијата: има ли алтернативи?

Во фокусот на вниманието на угледниот шведски политичар Карл Билт во рамките на проектот „Про или контра“, овој пат се тезите за надворешнополитичките перспективи...

Стратегиските приоритети на Русија

Додека ЕУ се подготвува за новото раководство оваа есен, а американскиот претседател Доналд Трамп штотуку ја започна својата кампања за реизбор во 2020 година,...