Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24600)

Датумот веднаш

Сѐ поизвесно е дека денеска, на Советот на министри на ЕУ, во Луксембург, напредокот на Македонија можеби ќе биде тема на состанокот, но повторно...

Тревопасни кравички

Првото мое „истражувачко новинарство“ се случи едно лето, кога работев како хонорарец на „Нова Македонија“, во скопската рубрика, која тогаш ја водеше Ѓоко Поповски...

Каде одовде?

Без неа (надежта), револуциите (во наводници или без нив), не се можни. Како и без одлична организација. Револуциите, имено, не се случуваат, а се...

Осум ревии, 28 европски дизајнери, обединета мода на „Моден викенд“

Изминатите три дена публиката можеше да го погледне изложбениот салон „Обединета мода“, собирајќи дваесет и осум интернационални дизајнери и брендови од седумнаесет земји на...

Сто илјади Хрвати поседуваат оружје

Во Хрватска повеќе од 100.000 физички лица поседуваат оружје, а најголемиот дел од нив има пиштол, а помал број од нив во своите домови...

Користењето лежалки и чадори по 17 часот ќе биде бесплатно

На плажите во Црна Гора оваа сезона ќе има повеќе ред, а новина е тоа што на туристите што ќе доаѓаат по 17 часот...

Сараево и Загреб се обвинуваат за „државен“ тероризам

Неодамнешната „шпионска афера“, која сериозно ги потресува односите меѓу Хрватска и Босна и Херцеговина, е надвор од фокусот на хрватската медиумска и политичка јавност....

Македонците потрошиле над 133 милиони евра на онлајн-шопинг

Македонците во текот на 2018 година стекнуваат сѐ поголема доверба кон е-трговијата и онлајн-нарачките, што може да се забележи од порастот на бројот и...

Сонцето чека подзаконски акти за да произведува струја

Според одредени пресметки, со поставување фотоволтаична централа, односно соларни панели, годишно едно домаќинство може да покрие над 30 проценти од вкупната потрошувачка за електрична енергија....

Инклузијата на хартија – аутизмот семејна грижа

Во нашата држава не постои регистар на лицата со аутизам, но се проценува дека станува збор за околу 12 илјади лица за чии секојдневни...