Ознака: Горан

Гостува Горан Кривокапиќ, еден од најуспешните гитаристи од помладата генерација

Последниот во серијата концерти во рамките на 13. фестивал на класична гитара „Тремоло“ на класичниот гитарист Горан Кривокапиќ од Црна Гора, во Македонската филхармонија,...

Во Скопје осамна мурал со ликот на великанот Горан Стефановски

Општина Центар одбележа 70 години од раѓањето на македонскиот литературен деец и еден од најпознатите дебармаалци, Горан Стефановски. По тој повод, на дел од...

Весна Петрушевска: Сакам секое дете да знае барем по еден монолог...

Театарска претстава во чест на Горан Стефановски Преку театарска претстава, посветена на Горан Стефановски, актерската школа на Весна Петрушевска, „КМК Продукција“, и Македонскиот народен театар...

Како капитен до четвртото место во Европа

Јанков ја предводеше младинската репрезентација на Југославија, која стигна до четвртото место на Европското првенство. Со сениорите учествуваше на ЕП во Бугарија, а на...

Ретроспектива на новосадскиот уметник Горан Деспотовски

Присуството на трагични и тешки теми во делата, во кои постои целосно отсуство на среќа, удобност, задоволство, зборува за непосредноста и значењето на очајот...

Се борам да го оживеам часовникот што мерел нечие време

Горан ја продолжува традицијата и е четвртата генерација часовничари во своето семејство. За себе кажува дека се радува на секој поправен часовник и оти...

Народ без јазик и без историја престанува да биде народ

Горан КАЛОЃЕРА, почесен член на МАНУ Бришењето на наставниот предмет Историја во која било земја би било прифатено со негодување во јавноста и научните кругови....

Венко Андоновски: Драматуршка грешка

Познатиот македонски писател и колумнист на „Нова Македонија“, професорот Венко Андоновски, на својот пријател Горан Стефановски му посвети стихови насловени „Драматуршка грешка“. Песната ни...