Ознака: врсничко насилство

„Хера“: Насилството меѓу момчињата сѐ поголемо, младите со сериозни предизвици за...

Според повеќето истражувања, врсничкото насилство меѓу момчињата е сѐ поголемо, младите имаат сериозни предизвици со менталното здравје. Податоците што ја опишуваат сликата за менталното...

Меѓуврсничкото насилство се повеќе се случува, промовиран водич за превенција во...

Меѓуврсничкото насилство се повеќе се случува во различни форми, и ако учениците не го препознаат и не реагираат, тоа ќе се повторува и ќе...

Шаќири: За врсничкото насилство не е одговорно само МОН, треба да...

Врсничкото насилство не е одговорност само на Министерството за образование и наука, туку сите институции треба да се вклучат во превенција на оваа појава,...

Девојче нападнато од две познанички, снимка од инцидентот објавена на социјалните...

Јавен обвинител од Одделението за малолетни сторители на кривични дела при Основното јавно обвинителство Скопје бил известен за настан во кој две малолетнички физички...

Српската Влада формираше Совет за спречување врсничко насилство

Владата на Србија на денешната седница формираше Советот за спречување на врсното насилство, чија задача меѓу другото ќе биде да обезбеди организирање мобилни тимови...

Социјалните мрежи поттикнуваат врсничко насилство, се предлагаат насоки за проценка на...

По последните случувања во соседна Србија каде беа убиени 17 деца и возрасни и ранети околу 20 лица, надлежните институции во земјава веќе преземаат...

Околу 25 до 30 отсто од средношколците вршат одредено врсничко насилство...

Околу 25 до 30 отсто од средношколците вршат одредено врсничко насилство спрема нивни врсници, покажува анализа на невладиниот сектор направена минатата година во државата,...

Опасен тренд се шири меѓу децата – снимаат напади врз други...

„Скај њуз“ Тринаесет годишно девојче било нападнато од страна на нејзини врсници, додека се враќала од училиште. Тие ја влечеле по земја и ја удирале...

На телефонот „Ало Бушавко“ децата најчесто пријавувале вознемиреност, лутина, врсничко насилство

Mенталното здравје е најзастапениот проблем со кој биле засегнати децата и младите, укажуваат наодите од работата на имот на „Ало Бушавко“ телефонот за деца...

Врсничкото насилство – комплексен проблем и нерешлива енигма

Насилството меѓу учениците не е присутно само во Македонија, туку го има и во земјите од соседството што минале низ долгиот процес на транзиција...