Ознака: Воен

Мали, Нигер и Буркина Фасо воспоставија воен сојуз

АФРИКА: ФОРМИРАНА Е АЛИЈАНСА НА САХЕЛСКИТЕ ДРЖАВИ Мали, Буркина Фасо и Нигер потпишаа меѓусебен одбранбен пакт, бидејќи трите земји од Сахел имаат цел да си...

Проактивен западен воен пристап наместо досегашниот реактивен

ИНТЕРЕСНА АНАЛИЗА НА ЗАПАДНИТЕ „ВОЕНИ ЈАСТРЕБИ“ ШТО СЕ ЗАЛАГААТ ЗА ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА КОНВЕНЦИОНАЛНИОТ ВОЕН СУДИР ВО УКРАИНА, МЕЃУ ЗАПАДОТ И РУСИЈА Во првата година од...

Тежок воен судир во најава!?

Денеска, шести февруари, војната во Украина го обележа својот 349. ден и влезе во дванаесеттиот месец откога почна судирот. Со влегувањето во февруари, времето...

Најбогатите украински бизнисмени во вкрстен оган

Руските високи бизнисмени и заплената на нивното богатство како дел од санкциите што ги воведе меѓународната заедница беа честа тема на светските медиуми. Меѓутоа,...

Воен судир во кој сите се губитници

Денеска се навршуваат 300 дена од почетокот на украинскиот конфликт, а излезот од него или барем почетоци на преговори за завршување на војната не...

Блумберг: Првите шест месеци променија безброј животи и светскиот поредок, следните...

Блицкригот на Русија одамна е завршен, отстапувајќи им го местото на побавни воени операции на југот на територијата на Украина. Оттогаш минаа шест месеци,...

Смртна казна како за платеник или класичен третман како за...

Според извори во хрватското судство, Хрватот Вјекослав Пребег не е воен платеник. Тој, всушност, е легитимен припадник на украинските воени сили, имал склучено договор...

Руски генерали како глинени гулаби

Куриозитет на руско-украинскиот воен конфликт Вашингтон постојано ја известувал Украина за очекуваните движења на руските трупи и за локациите и други детали за мобилните седишта...

Воен конфликт без утврдување на карактерот на судирот?

Впечатокот што доминира и по дваесет години, дека поради некаков привиден мир во државата и општеството, конфликтот од 2001 година се „поттурнува под рамковниот...

Воведување доброволно служење воен рок

Бугарија Секој бугарски државјанин до 40 години по свое барање може да служи во вооружените сили, во период до шест месеци, се предвидува во измените...