Ознака: анализа

Зошто Португалија повеќе не е исклучок од екстремно десничарското движење во...

Гласањето во неделата би можело да биде пресвртница пред изборите за Европскиот парламент овој јуни АНАЛИЗА Како што екстремно десничарските партии добиваа замав низ Европа, Португалија...

Три сценарија од ракурсот на Киев

Дел од пообемна анализа за одвивање на војната во Украина во 2024 година Русија доби предност во војната против Украина. За да го смени напредокот...

Најдобрите 20 клуба имале приход од рекордни 10,5 милијарди евра

На листата за сезоната 2022/2023, прв е Реал Мадрид со приход од 831 милион евра. Најдобрите 20 клуба имале рекордни комерцијални и приходи од...

Кој владее со морето владее со светот

И покрај впечатокот на запоставеност, морињата остануваат витален канал на светската економија. Поморската трговија вреди околу 16 отсто од глобалниот БДП. Околу 80 отсто...

Зошто на модерната израелска армија ѝ беа потребни три дена да...

Малку е веројатно дека Цахал, името по кое сѐ уште е позната израелската армија, размислувал за ваков тип на напад. Секако, постоеше генерален план...

Бизнис-секторот со анализа: Солидарното оданочување ќе ги дестимулира успешните компании

Економистите и стопанството во целост се согласни дека т.н. данок на солидарност ќе ги демотивира субјектите за нови инвестиции, затоа што повисок данок ќе...

Постапка со многубројни пропусти!

Од анализата на институтот за демократија „Социетас цивилис“ за процедурите за изградба на коридорите 8 и 10д Во експликацијата на гореспоменатата анализа се наведува дека...

Мировни преговори: победа или пораз на Западот (2)

Изминативе денови меѓународната јавност е затечена од последниот предлог за поделба на Украина, кој, ни помалку ни повеќе, доаѓа од НАТО. Имено, шефот на...

Мировни преговори: Победа или пораз на Западот (1)

Изминативе денови меѓународната јавност е затечена од последниот предлог за поделба на Украина, кој ни помалку ни повеќе доаѓа од НАТО. Имено, шефот на...

Што беше тоа Кимерика?

Анализа за подемот и стагнацијата на неформалниот економски сојуз меѓу Кина и Америка Подготвил: Mарјан Велевски Неформалниот економски сојуз меѓу САД и Кина што започна да...