Ознака: Александар Србиновски

„Инфодемијата“ нов предизвик

Во светот оваа штетна појава на дезинформации за коронавирусот доби и име - „инфодемија“, а овој израз, кој е кованица од зборовите информација и...

Во секое жито има и какол

Толерантноста на македонските граѓани и, воопшто, на македонската држава во целина кон различностите многупати досега е покажана и докажана на дело и низ голем број...

Економскиот исчекор како единствена алтернатива

Во меѓувреме, актуелната полемика внатре во ЕУ е интересна за следење и од македонска перспектива на настаните, бидејќи нашата држава претендира во иднина да стане...

Лекциите на Рихтер

Особено ризичен сегмент може да претставуваат дивоградбите. Нивната бројка е огромна и најголем дел беше легализиран и сѐ уште се легализира без да се...

Да ги откочиме реформите во медиумите

Како и да е, веќе и на оние на кои досега ништо не им беше јасно, деновиве, по дневнополитичката кавга помеѓу двете најголеми партии,...

Европа на крстосница, Македонија на пешачки премин

Според многумина, одбројувањето за најважните парламентарни избори во историјата на Унијата, кои ќе се одржат во мај 2019 година, веќе е започнато, а исходот...

Од Рамна нива до НАТО

Македонската армија изоди трнлив пат за да стигне онаму каде што е денес во предворјето на НАТО. Симболиката е дотолку поголема што токму во...

Церемонијата заврши, ајде сега на работа

Постои едно верување, пласирано во јавноста, кое вели дека со членството ќе се решат сите наши проблеми, а таквата шпекулација подгрева некритички однос и раѓа...

Свртување кон себе кога наоколу грми

Како мала земја, со релативно слаба и зависна економија, ние не смееме да дозволиме да останеме во положба во која глобалните настани што надвиснуваат...

Меѓу чеканот и наковалната

Државата е ставена во една обесправена ситуација, во која токму преку нејзиниот грб грубо се кршат нормите на меѓународното право на сметка на апсолутната...