Ознака: Александар Прокопиев

По три стиха за мачката, верверичката и за комарецот

Ви претставуваме хаику поезија од писателот Александар Прокопиев 1 Пет ноќи празен домот остарел за цела една година. 2 Сонив ангел. „Ќе те излечам со смеа“, рече. И кивна. 3 Баба ми, верував тогаш, е бел ангел. 4 Со...

Како детето Јанко ја засака лектирата

Најново од творештвото за деца на писателот Александар Прокопиев Овој сон ми се случи лично мене, на Јанко Јоноски, ученик во 3-a одделение. Признавам, порано никако...

Умберто и крадецот на чадори (4)

Антиупатства за лична употреба - Ама еве сега не сте сами. Со мене сте – се обиде да го охрабри чадорот. - Ти благодарам, Умберто –...

Намита Субиото: Приказните, скицирани во груби потези, стануваат комплицирани и испреплетени

Одгласи за „Ѕиркачот“ на Александар Прокопиев во Словенија Едицијата „Сто словенски романи“ се приближува до бројката од сто објавени наслови. Словенечкиот превод на романот „Ѕиркачот“...

Скопски хаика

Ексклузивно објавуваме дел од новата книга за деца на писателот Александар Прокопиев Пет ноќи празен домот остарел за цела една година. * * * Онаа ѕвезда горе, далечна и малечка, има...

Месечината што сакаше да биде Сонце

Од творештвото за деца на писателот Александар Прокопиев Се случи еднаш Месечината сериозно да се натажи. - Зошто си тажна сестричке? – ја запраша Сонцето. - Поради...

„Ѕиркачот“ на Александар Прокопиев објавен во Словенија

ЕДИЦИЈА „СТО СЛОВЕНСКИ РОМАНИ“ Едицијата „Сто словенски романи“ се приближува до бројката од сто објавени наслови. Словенечкиот превод на романот „Ѕиркачот“ на македонскиот писател Александар...

Подзаборавени класични текстови за деца во нови корици

„Танцот на шарените шамичиња“ на Александар Прокопиев прва во едицијата „Танцот на шарените шамичиња“ е првата сликовница од новата едиција „Љубов на прв збор“ на...

Танцот на шарените шамичиња

Од творештвото за деца на писателот Александар Прокопиев Еден ден, едно шарено свилено шамиче ѝ се налути на мајка си и тргна низ светот да...

Патникот дедо Санде

Антиупатства за лична употреба Мил Сашо, Ти одговарам на твојата молба да напишам нешто за семејството Прокопиеви. Ако бидам жив и отидам во с. Кокино, можеби...