Ознака: азбука

Каде настанала првата азбука

Во науката постои консензус дека првата вистинска азбука била создадена во феникиската цивилизација. За разлика од двата други широко користени системи за пишување во...

Од Ангела до Шахрија

Драги деца, и денеска имаме нешто посебно. Специјално за „Колибри“, Бистрица Миркуловска, најстарата, но вечно млада писателка за деца и возрасни напиша своја азбука,...

„Македонската азбука“ на Сергеј Андреевски во Белград

Ликовната изложба „Македонската азбука“ на македонскиот сликар Сергеј Андреевски беше отворена вчера, на 24 Мај - Денот на светите браќа Кирил и Методиј, во...

„Азбука“ на Сергеј Андреевски во Битола

Со изложбата „Азбука“ на Сергеј Андреевски на Широк сокак заврши 17-то издание на меѓународната ликовна колонија „Де Ниро“. - Изложбата му ја посветувам на нашиот...

Пендаровски: Научните аргументи и вистината за јазикот се на наша страна

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на отворањето на манифестацијата Отворени денови на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“. Овогодишниот настан се одржува во...

Првата азбука е објавена во „Нова Македонија“

Првиот број на „Нова Македонија“ има историско значење како прв официјален документ во кој Блаже Конески го извршил нормирањето на јазикот. Но кога станува...

Денот на македонскиот јазик не е пречка за другите јазици, туку...

Македонскиот јазик доби свој ден, 5 Мај, кој според одлуката на Владата ќе се одбележува како празник од работен карактер. Одбележувањето годинава е закажано...