Фото: Џенет Јелен/Твитер

Соединетите Американски Држави ќе бидат „одговорни за поразот на Украина“ доколку Конгресот не го одобри новото барање на администрацијата на Бајден за мултимилионско финансирање на земјата разурната од војна – рече секретарот за финансии Џенет Јелен, откако украинскиот претседател Володимир Зеленски го откажа својот обраќање до американскиот Конгрес.

Таа оцени дека финансирањето, особено на општиот државен буџет на Украина, е неопходно и дека е предуслов поддршката од Меѓународниот монетарен фонд да продолжи да стигнува до Украина.

Јелен рече дека финансирањето на Украина е од суштинско значење за сите сојузници на САД во Европа, кои обезбедија помош за таа земја.

Шефот на кабинетот на украинскиот претседател Володимир Зеленски изјави дека доцнењето на помошта од Соединетите држави создава „голем ризик“ Украина да ја загуби војната.