Фото: Александар Вучиќ/ инстаграм

Српскиот претседател, Александар Вучиќ, изјави дека Србија „никогаш не користела никакви трикови“ и дека Србија ќе исполни, како што вели, сè од планот за имплементација за Косово, освен делот поврзан со Обединетите нации. Тој најави дека неговите политички противници „наскоро ќе добијат заслужен политички одговор“.

– Она што го кажав во Собранието, во Охрид, во Брисел и она што им го кажав на „петката“ во Белград, го повторувам секој ден. Мојот став не се смени ни трошка пред никого. Ќе повторам уште еднаш – за Србија е правно обврзувачка кога на нешто ставам потпис или печат или кога вербално или усно се согласувам со тоа. Никој не може да произведе правни последици за Србија освен нејзиниот претседател или, во некои случаи, премиерот или министерот за надворешни работи. Што се однесува до исполнувањето, Србија ќе исполни и ќе направи се што рече дека ќе направи при спроведувањето. И покрај тоа што мислам дека Приштина нема да ја исполни единствената обврска, а тоа е формирање на ЗСО во согласност со договорите постигнати во дијалогот. Сè што кажавме дека работиме на спроведување – ќе го направиме. Она што реков дека нема да го направиме, повторив и денеска, е дека нема говор во членството на ОН, организациите и институциите на ОН и нема признавање. Сето ова останато, што значи вистинска нормализација на односите, нормални односи меѓу Србите и Албанците, што значи односи без тензии и конфликти – Србија е подготвена да го спроведе – рече тој.

Тој додаде дека прашање е дали некој друг ќе ги спроведе договорите.

– Наскоро ќе ги прашам кој користел трикови, а кој не. Србија си има збор и значи нешто, а се плашам дека нечии потписи не значеле ништо до ден денес, бидејќи да не беше така, тогаш десет години по потпишувањето на договорот немаше да зборуваме за ЗСО. Не ми е лесно да ги трпам најнеодговорните и најнеспособните момци кај нас, кои ни ја уништија државата и во национална и во економска смисла. Но, тоа ќе го оставам за некои други денови и тие ќе го добијат одговорот што го заслужуваат. Како што мислам дека Србија не треба да се повлече од никого и да се срами, така има многу помалку за срам од оние најлошите во неа кои би ја уништиле за пет минути. Ќе го добијат својот вистински политички одговор – рече Вучиќ.

Претседателот се осврна и на ситуацијата во Украина, која, како што вели, ја отежнала позицијата на Србија.

– Србија се обидува да се спаси од какво било страдање. Би сакале војната во Украина веднаш да престане. Не ме интересира кој ќе победи или кој ќе загуби, народот во Србија го интересира само мирот. Некогаш тој збор беше најпопуларен во светот, денес никој не смее да му одговори за да не ги налути политичарите на едно од местата каде што ќе се појави, бидејќи „не сме тука да направиме мир, туку да ја победиме другата страна. Што се однесува до нас, ќе се обидеме и ќе дадеме се од себе, со поддршка на нашите партнери, да го зачуваме мирот во оваа земја и во регионот – рече Вучиќ.