Фото: Принт-скрин

Брод со 6.000 тони пченица од Украина плови за Албанија. Бродот „Јаохар Раним“ се очекува да пристигне во Драч на 10 август. Се транспортира пченица за компанија за брашно во Тирана.

Ова е првиот брод што пристигнува во Албанија од Украина по отпочнувањето на војната на 24 февруари.

Бродот бил натоварен на 28 јули во Измаил, најголемото украинско пристаниште, во Одеската област. Во моментов „Јаохар Раним“ се наоѓа во грчките води на Јонско Море.

Албанија дури 30 отсто од потребите за пченица ги обезбедува од Украина.