Фото: ЕПА

Нигер, Сенегал, Брегот на Слоновата Коска, ДР Конго и Руанда се очекува да се појават како најзабележителни двигатели на растот во Африка за 2024 година

Африка

Според Адам Елхираика, директор на Одделот за макроекономија и управување во ECA, Африка беше најбрзорастечкиот регион во светот во развој по Источна и Јужна Азија во 2023 година.
Извештајот покажува дека континентот се очекува да порасне од 2,8 отсто во 2023 година на 3,5 отсто во 2024 година и да достигне 4,1 отсто во 2025 година, главно поткрепен со нето-извозот, приватната потрошувачка и фиксните бруто-инвестиции.
Според извештајот, Нигер и Сенегал се очекува да доживеат голем економски раст, првенствено поттикнат од проширувањето на производството и извозот на јаглеводороди.
Растот во Нигер ќе биде поттикнат од заживувањето на земјоделското производство, иако тоа е ранливо на неповолни временски услови и пораст на производството на сурова нафта.
Сепак, неодамнешните воени удари, заедно со санкциите од регионалните блокови, ја нарушија економската активност и наметнаа значителни социјални трошоци.
Растот на Сенегал ќе биде поттикнат од зголемување на приватните и инфраструктурните проекти.
Сепак, учеството на жителите од петнаесетина африкански нации на изборите годинава, вклучувајќи ги и неодамнешните претседателски избори во Сенегал, може потенцијално да влијае на краткорочниот раст и развој.
Демократска Република Конго (ДРК) се очекува да доживее раст поттикнат од екстрактивниот сектор, особено со отворањето нови нафтени полиња.
Во меѓувреме, растот на Руанда ќе биде поттикнат од приватната потрошувачка и инвестиции.
– Имено, Африка се соочува со закани од построги монетарни и фискални услови и забележителни ризици за одржливост на долгот – рече Елхираика.
Тој додаде дека тековните климатски катастрофи и екстремните временски појави ќе продолжат негативно да влијаат на земјоделството и туризмот, додека геополитичката нестабилност ќе продолжи да влијае на одредени подрегиони во Африка.