Фото: Пиксабеј

Животни

Зимските прошетки знаат да бидат прекрасни, но и заморни за кучешките шепи. Дали знаете што може да им направат солта, студот, снегот и мразот?
Кучето шета незаштитено и иако неговите шепи се поиздржливи од човечките стапала, тоа не значи дека можат да се справат со сè. Студот, снегот, мразот и солта можат доста да им ги оштетат шепите, па затоа е важна соодветна грижа во овој период. Најчест проблем е што во такви услови шепите на кучето стануваат суви, испукани и груби.
Постојат неколку чекори што можете да ги преземете за да бидете сигурни дека нема да се случи тоа. Меѓу другото, нанесете масло или мелем на перничињата на шепите барем еднаш дневно.
Исто така, важно е по секоја прошетка добро да ги измиете шепите на кучето и да ги исушите, влакната околу, меѓу прстите и на задниот дел од шепите треба да се потстрижат за да не се наталожат грутки снег на нив. Исто така, важно е канџите на кучето да бидат кратки.
Најдобра заштита секако се чевлите, но само неколку кучиња се подготвени да ги прифатат.
Но како да знаеме дека нешто не е во ред со шепите? Кучето веројатно ќе ви го покаже ова со непријатност, во спротивно ќе забележите дека кожата на шепите е воспалена, црвена, испукана.
Зимските услови не влијаат само на шепите, студот влијае на некои кучиња исто како што влијае на луѓето – тие настинуваат! Зимскиот капут не е само каприц, туку дел од задолжителната опрема за кучиња со кратки влакна, кучиња со ретко крзно, оние без подвлакно, многу слаби и многу мали кучиња. И, секако, за постари и болни кучиња.