Ако забележите дека имате потреба од повеќе сол, можеби има добра причина. Тоа може да биде начин на вашето тело да ви каже дека ги исцрпило хранливите материи од солта или, едноставно, може да биде поврзано со вашите навики за јадење или хормони.
Дехидрација: Бидејќи натриумот и хлоридот се неопходни за баланс на течности во телото, дехидрацијата може да предизвика потреба од повеќе сол. Тоа е начин на вашето тело да ве натера да јадете или пиете повеќе натриум и хлорид, што може да помогне да се подобри вашиот статус на хидратација.
ПМС: Предменструалниот синдром може да предизвика низа симптоми, а додека некои може да забележат повеќе емоционални симптоми, како што се промени во расположението, други може да забележат промена во апетитот и желбата за одредена солена храна.
Стрес: Друга состојба во која се вклучени хормоните што може да биде причина поради која копнеете за сол е стресот. Главниот хормон што му помага на вашето тело да се справи со стресот се нарекува кортизол. Една студија во „Џрнал оф неуросајенс“ сугерира дека луѓето со повисоки нивоа на натриум во крвта, познато и како хипернатремија, ослободуваат помалку кортизол кога доживуваат стрес.
Нерамнотежа на електролити: Сè што може да предизвика да изгубите повеќе течност од вообичаено, како што е она што може да го доживеете за време на вежбање, времето во топла и влажна клима или при треска, повраќање или дијареја, може да доведе до дисбаланс на електролитите.