Фото: Пиксабеј

Медицински совет

Будењето со стомачна болка не само што е непријатно туку може да предизвика и вознемиреност. Причината за вашата болка може да биде едноставна како потреба за одење во тоалет или гасови, но исто така може да биде знак за сериозни здравствени проблеми.

Гастроентерологот Роналд Омино посочува зошто може да се разбудите со стомачни болки. Според него, ако често се будите со горушица, кисел вкус во устата, остри болки во стомакот, може да имате гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) или хроничен рефлукс на киселина. Се јавува кога е спречен протокот на дигестивните сокови. Симптомите вклучуваат: ждригавица и печење во градите или горниот дел на стомакот, чувство дека храната, течноста или друга содржина од вашиот стомак се враќа во устата или грлото и тешкотии при голтање.
Имате чир на желудникот: чирот на желудникот може да се манифестира како акутна или хронична стомачна болка, генерално во горниот дел на желудникот. Болката од чир може да се појави неколку часа по јадење кога телото произведува повеќе киселина или на празен стомак, што доведува до болка наутро.
Причините што најчесто доведуваат до чир на желудникот се: прекумерна употреба на нестероидни антиинфламаторни лекови и инфекција со бактеријата хеликобактер пилори. Ако не се лекува, може да доведе до крвавење од горниот дел на гастроинтестиналниот тракт. Веднаш посетете лекар ако видите крв во столицата или црна столица.

Имате ИБС: ако често се будите со гадење и ненадеен нагон за движење на дебелото црево, можеби имате синдром на нервозно дебело црево (ИБС). Тоа е функционално гастроинтестинално нарушување, што значи дека е поврзано со проблеми помеѓу цревата и мозокот. Ова предизвикува чувствителност на цревата што го менува начинот на контракција на цревните мускули. Симптомите може да вклучуваат абдоминална болка и надуеност, како и промени во движењата на дебелото црево, вклучувајќи дијареа или запек.