Синдикатите велат дека потегот ќе ја намали националната безбедност, при што привремениот персонал не може да приведе осомничени терористи

Велика Британија во страв од летниот хаос поради патувањата

Стотици војници и морнари ќе бидат обучувани од понеделник за да го покријат кусокот на персонал што се појави поради штрајкот на припадниците на граничните сили, додека министрите се подготвуваат за потенцијално лето на хаос на пристаништата и аеродромите, открива „Гардијан“.
Во потег за кој синдикатите велат дека ќе ја намали безбедноста на воздушните и морските пристаништата во Велика Британија, членовите на вооружените сили ќе добијат петдневна обука пред да ги проверуваат пасошите во Хитроу, Гетвик и Довер.
Откако ќе биде распореден, привремениот персонал во униформа нема да има овластувања да приведува осомничени дилери на дрога, терористи или жртви на трговија со луѓе, туку наместо тоа ќе мора да побара од целосно обучениот персонал на Граничните сили да го стори тоа.
Обуката, скратена на пет дена од три недели дадена на чуварите на граничните сили, ќе започне додека два синдиката размислуваат за штрајк поради платите и условите.
Обуката следува по распоредувањето на повеќе од 600 војници, персонал на РАФ и персонал на Кралската морнарица на пристаништата за време на штрајковите за време на Божиќ.
Овој потег доаѓа во време кога Синдикатот за јавни и комерцијални услуги (ПЦС) и Унијата на имиграциската служба (ИСУ), кои ги претставуваат чуварите на граничните сили, размислуваат за штрајк во текот на летните месеци. Водачите на синдикатот ја осудија преквалификацијата на вооружените сили како ризик за безбедноста.