Податоците од централната банка покажуваат дека вредноста на дигиталниот јуан во оптек достигна 1,97 милијарда долари до крајот на 2022 година / Фото: ЕПА

Примената на дигиталниот јуан континуирано се шири меѓу големите претпријатија и корисниците на јавните институции за трансакции од големи размери и во повеќе региони, а резултатите се забележително позитивни

Деновиве, повеќе економски експерти изјавија дека пошироката примена на дигиталниот јуан во повеќе сценарија, кои се движат од дневна потрошувачка до трансакции меѓу претпријатија и јавни услуги, ќе го забрза развојот на електронската верзија на валутата издадена од Народната банка на Кина. Тоа ќе помогне да се ослободат потенцијалот и улогата на дигиталниот јуан во олеснувањето на економската надградба на Кина, како и глобалната трговија и растот на инвестициите, велат економските експерти.

Револуционерен исчекор за употреба на дигитални јуани

Почнувајќи од следниот месец, властите во Чангшу, град во провинцијата Џиангсу, ќе направат огромен исчекор и на државните службеници и на луѓето што работат за јавните институции и државните претпријатија ќе им плаќаат во дигитални јуани. Донг Симиао, главен истражувач во „Мерчантс јунион конзумер фајненс“, вели дека како што примената на дигиталниот јуан се развива за да стане позрела, неговата поширока употреба ќе помогне да се зголемат безбедноста, стабилноста и практичноста на кинескиот платен систем, правејќи го важен дел од новата инфраструктура на земјата за дигитална економија.
Кина започна со создавање на дигиталната верзија на јуанот во 2014 година и ја воведе пилот-употребата кон крајот на 2019 година. Досега програмата оствари 17 проби. Според Џоу Маохуа, аналитичар во „Чајна евербрајт банк“, примената на дигиталниот јуан континуирано се шири меѓу големите претпријатија и корисниците на јавните институции за трансакции од големи размери и во повеќе региони. Веќе широко се користи меѓу индивидуалните корисници во мали сценарија за плаќање низ секторите како што се малопродажбата, угостителството и угостителството, рече тој.

Флексибилност на дигиталниот јуан

Податоците од централната банка покажуваат дека вредноста на дигиталниот јуан во оптек достигна 1,97 милијарда долари до крајот на 2022 година. Џоу, исто така, рече дека брзиот раст на Кина во прекуграничната електронска трговија, заедно со развојот на дигиталниот јуан, може да обезбеди многу можности за меѓународна соработка за негово користење во трговијата и во инвестициите.
Според Сонг Ке, заменик-директор на Меѓународниот монетарен институт на универзитетот „Ренмин“ во Кина, благодарение на усвојувањето на технологијата за паметни договори, со дигиталниот јуан може да се вршат трансакции со автоматско плаќање во согласност со условите и правилата договорени од страните во трансакцијата според премисата за обезбедување безбедност и усогласеност. Тоа ја подобрува флексибилноста на дигиталниот јуан за да се користи во повеќе сценарија.
Сепак, Донг предложи Кина да вложи поголеми напори за справување со пречките за примената на дигиталниот јуан, како што е идентификување на одговорностите и правата на сите вклучени страни.