Екипажот на „Шенжу-16“ ќе продолжи да спроведува надворешни активности и товарни воздухопловни задачи, експерименти и тестови на нова технологија / Фото: ЕПА

Ова е првпат Кина да вклучи вселенски инженер и специјалист за носивост како дел од екипажот во „Шенжу“

Лансирана вселенската мисија „Шенжу-16“ до Кинеската вселенска станица

Обележувајќи ја првата вселенска мисија со екипаж откако кинеската вселенска станица влезе во фазата на примена и развој, вселенското летало „Шенжу-16“ со три астронаути беше успешно лансирано на ракетата носач „Лонг марч-2ф“ во вторникот од центарот за лансирање сателити „Џиукван“ во северозападна Кина. Леталото изврши радијално приклучување со основниот модул на вселенската станица, по што екипажот на двете мисии се состана во вселената и изврши предавање лице в лице, пред астронаутите од „Шенжу-15“ да се вратат на Земјата.
За тимската постава, „Шенжу-16“ за првпат вклучува експерт за носивост, Гуи Хаичао, заедно со инженерот за летови Жу Јангжу, кој ќе биде предводен од ветеранот астронаут Џинг Хаипенг, за кого ова е четврто патување во вселената. Џинг ќе служи како командант на мисијата. Според Кинеската вселенска агенција, работата на вселенскиот инженер главно ќе се фокусира на обезбедување нормална работа на вселенското летало, извршување на потребното одржување и проверка на системите и опремата на вселенските летала, вклучувајќи и извршување вселенски прошетки.

Специјалистот за носивост Гуи Хаичао, кој привлече најголемо внимание во јавноста како единствен цивилен астронаут во вселената, ќе биде одговорен за управување со научни истражувања и експериментални проекти во вселенската станица, фокусирајќи се главно на управувањето и работењето на носивоста. За време на нивната мисија, екипажот на „Шенжу-16“ ќе продолжи да спроведува надворешни активности и товарни воздухопловни задачи, експерименти за вселенска наука и тестирање нова технологија. Мисијата ќе вклучува и управување со платформата, тестови на системот за поддршка на астронаутите и активности за научно образование, како што дознава „Глобал тајмс“ од Кинеската аеровселенска научно-технолошка корпорација (КАСК).
Членовите на екипажот „Шенжу 16“ ќе останат во вселенската станица „Тијангонг“ околу пет месеци и треба да се вратат во ноември. Ова е прва вселенска мисија со екипаж во фазата на примена и развој на вселенската станица, а исто така и првото радијално рандеву и спојување изведено под Т-структурата формирана од трите модули.