Со оглед на тоа што туристичката индустрија се врати со полна сила по крајот на пандемијата, жителите на омилените локации за одмор во градот ги чувствуваат влијанијата од прекумерниот туризам. Живописниот град Халштат во Австрија е едно такво место, кое се најде на насловните страници во последниот период откако локалната власт постави бариери за да ги спречи туристите да прават самослик и воведе дневни ограничувања на бројот на автобуси и автомобили. Инфографикот дава идеја за тоа колку може да има метеж во некои од најпопуларните градови во Европа, користејќи ги годишните бројки за туризмот од 2019 година (последната година пред пандемијата) за да се пресмета процената на бројот на туристи за локалните жители.

Дубровник во Хрватска е прв на листата со 36 туристи за секој локален жител. Според „Холиду“, агенцијата за изнајмување куќи за одмор што го создаде рангирањето, градот е особено популарен во јули и август. Дубровник, како и многу градови што се високорангирани на листата, има мало население во споредба со градовите како Лондон, кој е рангиран на 29-то место од 35 анализирани градови, кој има население од речиси девет милиони луѓе.

На второ место се италијанскиот град Венеција, белгискиот град Бриж и грчкиот град Родос, сите со 21 турист по жител. Во Венеција, прекумерниот туризам во последниве години во голема мера се припишува на крузерите, што доведе до тоа властите на крајот да им забранат на бродовите да влезат во центарот на градот од август 2021 година. Последните два града што ги заокружуваат првите десет на листата се Даблин, Ирска, со 11 туристи по жител и Талин, Естонија, со 10 туристи по жител.