Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25843)

Јапонска бања за стапала за отстранување на токсините

Како што се грижиме за лицето и телото, не смееме да заборавиме и на нашите стапала. Детоксикацијата на стапалата станува сѐ попопуларна како начин...

Камера како таблета за дијагностицирање дигестивни проблеми

Минијатурната капсула „навикам“ може да направи револуција во дијагнозата на проблеми со дигестивниот тракт. Ендоскопите со капсули што може да се проголтаат и кои...

Македонски анимирани филмови во Сараево

По иницијатива на филмскиот центар „Вардар филм“ – Скопје, заедно со Сараевскиот филмски центар, се организираат филмска изложба и реализација на проекции на анимирани...

Ново откритие на клеточни остатоци од праисториски организми

Фосилните остатоци од дел од клеточна мембрана откриени во карпите формирани пред приближно 1,6 милијарда години отвораат нова научна перспектива во „изгубениот свет“ на...

Благодарен сум што ги испеав вистинските песни

Миле Кузмановски, пејач Миле Кузмановски, нашиот познат интерпретатор на народни песни, веќе 33 години е активен на македонската естрада. Има снимено стотина песни, меѓу кои...

Избрани победниците на Конкурсот за драмски текст

Министерството за култура, во соработка со македонскиот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ – Прилеп, информира за резултатите од „Конкурсот за откуп на необјавен и непоставуван...

Откриените архитектонски структури на Влахо – уникатна појава во македонскиот неолит

Во тек се истражувањата на археолошкиот локалитет Влахо кај Живојно (Пелагонија), кои даваат одлични резултати за едни од првите земјоделски заедници во Европа. Мултидисциплинарните...

Венко Андоновски во трка за престижната награда „Јаснаја Полјана“

Романот „Папокот на светлината“ на македонскиот писател Венко Андоновски се најде во тесниот избор за престижната светска книжевна Толстоева награда „Јаснаја Полјана“, заедно со...

Валутата БРИКС има реална перспектива да стане глобална валута

Јужноафрикански економски експерт ја анализира валутата БРИКС Економистот Алексис Хабијаремје од Универзитетот во Јоханесбург вели дека предложената заедничка валута БРИКС, доколку се користи ефективно и...

Извозот мора да биде врвен национален приоритет

Претседателот на Стопанската комора, Бранко Азески, испрати јасни пораки од месечното обраќање Извозот мора да биде алфа и омега на македонскиот бизнис и да стане...