Нагласувајќи ја важноста на „стабилна, просперитетна, хармонична и меѓусебно поврзана Централна Азија“, визијата на претседателот на Кина, Си Џинпинг, изразена во неговиот главен говор на самитот Кина – Централна Азија, кој се одржа во северозападниот кинески град Ксиан, внесе доверба и мудар приод во развојот на заемно корисни односи меѓу шесте земји и настојувањето да се изгради уште поблиска заедница Кина – Централна Азија, со заедничка иднина

На самитот Кина – Централна Азија искажана визијата на претседателот на Кина, Си Џинпинг

Кинескиот претседател Си Џинпинг во својот централен говор на самитот Кина – Централна Азија, кој се одржа во северозападниот кинески град Ксиан, објасни како да се изгради заедница на Кина и Централна Азија со заедничка иднина со заемна помош, заеднички развој, универзална безбедност и вечно пријателство.
На настанот, кој се одржа минатата недела, присуствуваа казахстанскиот претседател Касим-Жомарт Токаев, претседателот на Киргистан, Садир Јапаров, таџикистанскиот претседател Емомали Рахмон, претседателот на Туркменистан, Сердар Бердимухамедов, и претседателот на Узбекистан, Шавкат Мирзијоев. Тоа е првиот состанок меѓу шефовите на државите на Кина и петте централноазиски земји откако Кина воспостави дипломатски врски со нив пред 31 година.
Нагласувајќи ја важноста на „стабилна, просперитетна, хармонична и меѓусебно поврзана Централна Азија“, визијата на претседателот на Кина Си Џинпинг, изразена во неговиот главен говор на самитот Кина – Централна Азија, кој се одржа во северозападниот кинески град Ксиан, внесе доверба и мудар приод во развојот на заемно корисни односи меѓу шесте земји и настојувањето да се изгради уште поблиска заедница Кина – Централна Азија со заедничка иднина.
Историски гледано, древниот пат на свилата, почнувајќи од Ксиан, бил витален коридор што ги поврзувал Истокот и Западот уште од династијата Хан (202 пр. н.е. – 220 г. н.е.) пред околу 2.000 години.
Таквата историска и географска поврзаност е дополнително зајакната во модерното време, бидејќи Си ја предложи идејата за изградба на „економски појас по патот на свилата“ во Казахстан во 2013 година, што, комбинирано со предлогот на поморскиот пат на свилата од 21 век, на крајот стана Иницијатива за појас и пат (БРИ).
Десет години во соработката „Појас и пат“, Кина и земјите од Централна Азија постигнаа историски достигнувања. Во 2022 година, обемот на трговија достигна рекордно високо ниво од 70,2 милијарди американски долари, што е над 100-кратно зголемување од воспоставувањето на дипломатските врски пред околу три децении.
За време на самитот во петокот, Си ги повика шесте земји да продолжат да го преземаат водството во соработката „Појас и пат“ и да го промовираат спроведувањето на Иницијативата за глобален развој.

Тој исто така повика на напори за целосно ослободување на потенцијалот за соработка во традиционалните области како што се трговијата, индустрискиот капацитет, енергијата и транспортот и да се поттикнат нови двигатели на растот во областите како што се финансиите, земјоделството, намалувањето на сиромаштијата, нискиот јаглерод, здравјето и дигиталните иновации.
Официјални лица од земјите од Централна Азија и глобалните набљудувачи рекоа дека соработката меѓу Кина и Централна Азија ќе биде благодат за просперитетот на регионот и на светот.
Оценувајќи го самитот како „многу значаен“ за развојот и модернизацијата на државите од Централна Азија, Ѓузел Мајтдинова, директорка на Центарот за геополитички студии на Руско-таџичкиот (словенски) универзитет, рече дека настанот ќе ја промовира синергијата меѓу БРИ со националните развојни стратегии на земјите од Централна Азија.
Акан Сувер, раководител на фондацијата за стратегиски и социјални истражувања „Мармара груп“ со седиште во Истанбул, го опиша состанокот како „нов извор на надеж за просперитетот и мирот на регионот“ и „нов почеток“.
Саид Чаудри, директор на пакистанскиот Совет за меѓународни работи во Исламабад, рече дека земјите од Централна Азија ја гледаат Кина како голем извор на развој и напредок, со нивната тесна соработка и поврзаност секогаш заснована на меѓусебно почитување, добрососедско пријателство, солидарност и заемна корист.