Фото: Пиксабеј

Домување

Ако имате траги од хемиско пенкало и мастило на која било од дрвените површини во вашиот дом, лакот за коса може да ви помогне.
Не е важно дали вашето дете ги обоило вашите работни површини со маркери или случајно сте оставиле трага додека сте пишувале список со намирници, тврдоглавите дамки од мастило можат да направат секоја дрвена површина да изгледа неуредно. Ако сте пробале сапун и детергент за отстранување, веројатно сте се разочарале од резултатите. Тоа не значи дека вашите дрвени површини се трајно оштетени. Неопходно е да посегнете во плакарот со препарати за коса, а ќе ве спаси лакот за коса.

Вреди да се напомене дека лакот за коса е запалив, а доколку го користите во кујна, секогаш правете го тоа подалеку од отворен пламен и жешки површини. За овој едноставен трик нема да треба да користите многу лак и брзо ќе се избрише.
Добрата работа во врска со овој трик е што можете да користите и лак за коса за да ги отстраните дамките од мастило од мебел од дрво, ламинат или други дрвени површини.

Сè што треба да направите е да го испрскате лакот додека не ја покрие дамката и да го избришете со мека крпа за да не изгребете ниту една површина. Потоа ќе треба да ја исчистите површината со детергент, отстранувајќи ги сите преостанати хемикалии. Кога ќе завршите со чистење, дамките од мастило повеќе нема да ги има. Може да користите и алкохол за триење ако немате лак за коса при рака.