Животни

Кучето често е како член на семејството и верен пријател на луѓето, но, за жал, повремено има сериозни инциденти во кои кучињата ги напаѓаат луѓето.
Роб Бејс, експерт за однесување на кучињата, за „Мирор“ дава инструкции како да ги препознаете знаците дека можеби сте во опасност. Бејс објаснува дека е можно да се спречи кучето да стане опасно на почетокот. За да го намалите ризикот, важно е да изберете раса што одговара на вашиот животен стил и да направите истражување пред да одлучите да станете сопственик на куче. Позитивното воспитување ќе ги зголеми шансите вашето куче да се чувствува самоуверено во нови ситуации.
Исто така, постои можност да се обучи агресивно куче да се однесува безбедно. Ако имате куче што покажало опасно однесување, треба да побарате стручен совет и да се грижите за себе, за другите кучиња и за јавноста. Приватен тренер или специјалист за однесување во локален центар за спасување животни може да ви ја обезбеди потребната помош.
Иако е тешко да се предвиди дали кучето ќе направи нешто опасно, постојат знаци на говорот на телото што можеме да научиме да ги препознаваме. Говорот на телото на кучето открива како се чувствува и дали му е удобно или непријатно. Препознавањето на тие знаци може да помогне да се избегнат потенцијалните опасности. Некои од знаците вклучуваат ’ржење, промени во опашката и држењето на телото, како и промени во изразот на очите.
– Важно е да се разберат тие сигнали и да се приспособиме на ситуацијата за да се избегнат потенцијални конфликти – вели Бејс.
За да го намалите ризикот од напад на куче, треба да се едуцирате за однесувањето на кучињата и да промовирате одговорна сопственост. Дополнително, важно е да се спроведе стручна обука за да се спречи агресивното однесување на кучињата.