Русија останува единствена пречка за мирот во Украина

Ерик Мејер, заменик шеф на мисијата на САД во Македонија

Помина една година откако потрагата по решение за руско-украинскиот конфликт стана главен геополитички, европски и глобален предизвик. Дали има реални основи за надеж дека овој оружен (воен) конфликт на европско тло наскоро може да се надмине?

– Русија останува единствената пречка за мирот во Украина. Руските дивјачки напади врз Украина се најновата демонстрација дека претседателот Путин во моментов нема интерес за значајна дипломатија. Со тоа што наводно не сака да ја избрише украинската независност, тој ќе се обиде да ја втурне Украина во замрзнат конфликт, да ги утврди своите освоени позиции, да ги одмори и да ги обнови силите, а потоа, во одреден момент, повторно да нападне.
Соединетите Американски Држави ја предводат коалицијата од повеќе од 50 земји – од Северна Америка до Европа до Индо-Пацификот – кои обезбедуваат воена помош за помош на Украина. Северна Македонија е дел од овој светски напор. Даваме економска и хуманитарна помош. И воведовме строги, невидени санкции и контрола на извозот на Русија, што му отежнува на Кремљ да ја води својата брутална војна.
Русија и само Русија може да ѝ стави крај на оваа војна, и таа може да го направи тоа уште денес. Ги повторуваме повиците на претседателот Зеленски за праведен и траен мир – мир што ги признава и почитува суверенитетот, територијалниот интегритет и независноста на Украина.

Македонија им е лојален сојузник и на НАТО и на ЕУ, усогласувајќи ја својата надворешна политика со сите глобални приоритетни предизвици, особено во поддршката на Украина, како во Алијансата, така и во ЕУ. Што треба да направи другиот партнер за Македонија да добие еднаков третман во својот евроинтегративен процес? Имено, процесот всушност треба да се заснова на европските вредности и на Копенхашките критериуми за проширување на ЕУ, а не на задоволување на постојаните апетити на нашите соседи Грција и Бугарија, поради кои Македонија направи и сè уште прави колосални отстапки (историски, јазични, идентитет), не само на своја штета туку и на штета на меѓународното право?

– Северна Македонија е вреден НАТО-сојузник, а како што рекоа заменикот на помошник-секретарот Ескобар и амбасадорката Агелер, нејзината иднина е во ЕУ. САД ја поддржуваат Северна Македонија додека земјата се движи во процесот на пристапување во ЕУ.