Фото: Министерство за одбрана

Министерката за одбрана Славјанка Петровска не гледа причина министерот за надворешни работи на Русија, Сергеј Лавров, да учествува на состанокот на ОБСЕ во Скопје, ако се има предвид однесувањето на Русија и нејзината надворешна политика, како што истакна таа во вечерашното издание на Тема на денот во Дневникот на Македонската телевизија.

– Нема потврда за доаѓањето на Лавров, меѓутоа со оглед на однесувањето на руската надворешна политика, нивното мешање во внатрешните работи на државите, меѓутоа, пред сè нивниот однос кон Украина, не гледам зошто тој би доаѓал овде – рече министерката.

Петровска порача дека изминатиов период Македонија како претседавач на ОБСЕ навистина даде сè, вложи максимум напори да успешно се заврши претседавањето и ОБСЕ да ја исполни својата мисија.

– Не зависи секогаш сè од нас. И останатите земји членки, во случајов и Русија како членка на ОБСЕ треба да покаже дека навистина знае да ги негува и да ги вреднува вредностите на ОБСЕ – рече министерката во Дневникот на МТВ.