Вкупно 19 американски држави поднесоа неколку одделни и заеднички тужби против властите против задолжителната мерка за вакцинација од коронавирус за секој што стапува во деловни односи во државни или приватни компании.

Обвинителите во Алјаска, Арканзас, Ајова, Мисури, Монтана, Небраска, Њу Хемпшир, Северна Дакота, Јужна Дакота и Вајоминг поднесоа заедничка тужба до судот во Мисури.

Друга група држави, вклучувајќи ги Џорџија, Алабама, Ајдахо, Канзас, Јужна Каролина, Јута и Западна Вирџинија, поднесоа тужба до судот во Џорџија.

Флорида и Тексас поднесоа индивидуални тужби против администрацијата на претседателот Џозеф Бајден.

Сите овие држави бараат да се блокира барањето на Бајден сите вработени во државнитее компании да бидат обврзани да се вакцинираат против коронавирусот до 8 декември. Тие држави сметаат дека власта ги пречекориле своите овластувања.

Правилото на Бајден важи за сите поединци и работодавачи кои според договор извршуваат одредени работи или даваат услуги на која било државна агенција или министерство.

Бајден неодамна рече дека наредбите за вакцинација ќе помогнат во борбата против епидемијата на коронавирус.

Државите наведуваат дека сакаат да го блокираат планот на Бајден за задолжителна вакцинација во сите приватни компании со 100 или повеќе вработени.

Тие држави веруваат дека многу вработени во државните и приватните компании ќе дадат отказ, што ќе ја намали работната сила или дека оваа мерка ќе ги обврзе работодавците да ги отпуштат невакцинираните работници, што ги прекршува правилата и законите.