Аеродромот во Хонгконг тестира кабина што целосно ги убива сите вируси, вклучувајќи го и коронавирусот на кожата, за само 40 секунди. Доволно е патникот само да влезе во оваа кабина.

Оваа нова технологија би можела да стане секојдневен дел од ентериерот на светските аеродроми бидејќи патничката индустрија бара нешто што ќе овозможи безбедно патување по пандемијата.

Кабините на CleanTech, наречени подлоги за дезинфекција на целото тело, прво ја мерат температурата на патниците пред да им дозволат воопшто да влезат во кабината.

Потоа се влегува во кабината, каде што целосната дезинфекција на телото трае 40 секунди.

Спрејот со кој се дезинфицира ги убива вирусите на кожата и облеката. Оваа техника веќе се користи при дезинфекција на маски и опрема.

Иако Хонгконг има само 1.041 заболени од коронавирусот, аеродромот воведе и други здравствени и безбедносни мерки, како што се дезинфекција на рацете и роботи за убивање на вирусот во воздухот.