Ајкулите се присутни на Земјата повеќе од 400 милиони години, тие живееле уште пред постоењето на диносаурусите. Овие животни издржале пет масовни истребувања и служат како клучна компонента на многу океански екосистеми, играјќи витална улога во одржувањето на синџирите на исхрана и целокупната благосостојба на океанот.
За жал, ајкулите се еден од најзагрозените видови на планетата поради човечките активности, вклучувајќи ги и прекумерниот риболов, уништувањето на живеалиштата и загадувањето. И покрај нивната еколошка важност, ајкулите често се сметаат за закана за луѓето, а нивниот број рапидно се намалува во последните децении.
Шокантната вистина е дека околу 100 милиони ајкули се убиваат годишно во светот. Тоа значи дека приближно од 6,4 до 7,9 отсто од сите видови ајкули се губат секоја година, што значи дека 11.416 ајкули се убиваат секој час. Овој тренд придонесе за значителен пад од над 70 отсто од глобалната популација на ајкули во последните 50 години, што е крајно загрижувачко.
Се проценува дека секој час се убиваат околу 11.400 ајкули, првенствено поради човечките активности како што се прекумерниот риболов, случајниот улов и побарувачката за производи од ајкули, како супа од перки од ајкула.
Една од главните причини за убивање на ајкулите се нивните перки, кои се сметаат за деликатес во некои култури, особено во Азија. Супа од перки од ајкула, популарно јадење во многу кинески ресторани, се прави со отстранување на перките од живи ајкули, а потоа фрлање на остатокот од трупот во океанот. Оваа практика е одговорна за смртта на милиони ајкули секоја година. Големата побарувачка за перки од ајкула го поттикна пазарот за овој производ, што го прави еден од најпрофитабилните бизниси во рибарската индустрија.
Од друга страна, статистиката вели дека ајкулите убиваат од шест до осум луѓе секоја година. Овој сооднос јасно покажува кој е всушност опасен предатор.