Фото: Пиксабеј

Сакате да јадете морска храна? По ова можеби ќе сакате да размислите двапати, бидејќи новото истражување покажа дека некои од нашите омилени морски плодови може да содржат опасни хемикалии. Истражувањето спроведено на универзитетот „Дартмут“ утврди дека, иако потрошувачката на морска храна има докажани здравствени придобивки, морската храна може да содржи хемикалии што се потенцијално опасни за нашето здравје. Во ова истражување беа анкетирани 1.829 жители на Њу Хемпшир за нивното внесување морска храна за да се анализира влијанието на исхраната врз нивното здравје.
Заклучоците се следни: Вечните хемикалии се наоѓаат во школките, ракчињата и јастозите. Испитаниците рекле дека најчесто консумираат лосос, бакалар, ракчиња и конзервирана туна од морска храна и риба, а научниците во нив пронашле дури 26 различни форми на „постојани хемикалии“. Тие исто така откриле дека школките, ракчињата и јастогот имаат повисоки концентрации на овие хемикалии од рибите.
Научниците открија дека жителите на Њу Хемпшир консумираат повеќе морска храна од просечниот Американец и можеби се изложени на поголем ризик од изложеност на хронични хемикалии.
Постојаните хемикалии се штетни за нашето здравје, а многу студии покажаа дека тие можат да ги нарушат хормоните, да ги ослабат коските или да го зголемат ризикот од одредени болести. Тие се исто така поврзани со рак, вродени дефекти, бубрежни заболувања и други сериозни здравствени проблеми. Тие се познати како вечни хемикалии бидејќи им треба многу долго време за да се разградат и неверојатно тешко се ослободуваат од нив. Многу претходни истражувања се фокусираа на нивното присуство во вода, но научниците велат дека храната контаминирана со овие хемикалии е веројатно најголемата закана за здравјето на луѓето.