Фото: Пиксабеј

Во Кина е откриен голем антички шумски свет сместен длабоко под земја, поточно 180 метри во голема јама. Овој феномен во Кина е познат како „тианкенг“ или „рајски јами“. Областа каде што е откриена оваа шума е глобалниот геопарк на УНЕСКО Леје Фенгшан, кој се наоѓа во автономниот регион Гуангкси Жуанг, југозападна Кина. Овој геопарк е познат и по своите пештери и е дом на најдолгиот природен мост во светот.
Истражувачите веруваат дека оваа древна шума може да крие досега непознати растителни и животински видови. Големите вдлабнатини, слични на ова откритие, не се невообичаени во овие области на Кина.

Државната новинска агенција „Синхуа“ објави официјален извештај во кој се наведува дека новото откритие го зголемило бројот на тонови во земјата на 30.
Жанг Јуанхаи, истражувач во Кинескиот геолошки институт, исто така за „Синхуа“ изјави дека локацијата има добро сочувана примитивна шума на дното и три пештери во ѕидовите. Тој додава дека дупката е долга 306 метри, широка 150 метри и длабока 192 метри, а нејзиниот волумен надминува пет милиони кубни метри, што значи дека официјално може да се категоризира како голема дупка.

Чен Ликсин, водач на тимот на пештерската експедиција Гуангкси 702, рече дека густата сенка на растенијата достигнува до неговите раменици и дека древните дрвја што растат на дното се високи речиси 40 метри и се стари стотици години, додека самата шума е многу веројатно стара неколку милиони години. Пештерската експедиција беше завршена од тим што се спушти повеќе од 100 метри и пешачеше неколку часа за да стигне до дното на пештерата. Пределот во геопаркот е карстно подрачје, што значи дека се состои од варовник. Ваквите дупки обично се формираат со растворање на основната карпа со подземните води и се вообичаени во областа. Меѓутоа, уникатната шума пронајдена на дното е необична и изгледа како нешто од фантастичен филм. Шумата можеше да расте благодарение на обликот на дупката, дозволувајќи да влезе доволно светлина, а истовремено е и длабока.