Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25909)

О, младост моја

Песни што ме тераат да играм Љупчо Давчев Се возам во автомобилот, радиото вклученo и слушам музика. Некои шансони, од 1970-тите, и тамам помислив каде е...

Дали користите премногу детергент за перење алишта

Сигурно многупати сте посегнале по облеката од машината за перење алишта очекувајќи нешто меко и нежно, а посегнувате по куп груба ткаенина, која е...

Физиотерапевт откри колку пати неделно треба да се вежба

Доколку сте решиле да ослабете или едноставно да го обликувате вашето тело, најдобар начин да го постигнете тоа е редовното вежбање. Но, колку често...

Откриен подземен свет на 180 метри под површината на земјата

Во Кина е откриен голем антички шумски свет сместен длабоко под земја, поточно 180 метри во голема јама. Овој феномен во Кина е познат...

Гласоечко – машко двогласно пеење како симбол на македонскиот идентитет

Гласоечко се препознава како симбол на културниот идентитет на македонскиот народ од Долни Полог, кој токму во гласоечките песни ги вградил својата историја, митологија,...

Што беше тоа Кимерика?

Анализа за подемот и стагнацијата на неформалниот економски сојуз меѓу Кина и Америка Подготвил: Mарјан Велевски Неформалниот економски сојуз меѓу САД и Кина што започна да...

Ќе се прогласи ли елементарна непогода за агропроизводството?

Временските неприлики го девастираа годинашниот род на земјоделците Силните дождови и високите температури се причина кај поголем дел од земјоделските култури (одгледувани на отворено) да...

Рудниците – столб за одржлив развој на источниот регион

На Денот на рударите гласен апел за потребата од нова развојна стратегија за рударството Учеството на рударската индустрија во вкупниот бруто-домашен производ (БДП) на земјата...

Мечките станаа редовни посетители на селата

Зошто зачести појавата на влегување на диви животни во урбаните средини Според експертите со кои разговаравме, дивите животни се спуштаат во планинските села, руралните места...

Иселеници, дознаки и слатки маки

Битола исполнета со гости како ретко кога во својата поблиска историја Градот под Пелистер летово е исполнет со гости како ретко кога во својата поблиска...