Фото: Пиксабеј

Речиси комплетен скелет од диносаурус ќе се најде на аукција во Париз следниот месец. Камптосаурусот стар 150 милиони години бил откриен во 1990-тите години во американската држава Вајоминг. Тој го добил името Бери по Бери Џејмс, палеонтологот што го пронашол. Експертите велат дека скелетот е „исклучително добро зачуван“. Се очекува да достигне цена од 1,2 милион евра на аукцијата во хотелот „Друот“ на 20 октомври.
Бари потекнува од периодот на доцната јура, висок е 2,1 метри и долг 5 метри.
Александре Гиквело од аукциската куќа на хотелот „Друот“ рече дека е невообичаено да се види таков недопрен скелет на диносаурус.
Продажбата на фосили од диносауруси е ретка, со само мал број продадени низ светот секоја година, иако некои експерти изразија загриженост за примероците што завршуваат во приватни раце.
Во април тираносаурусот рекс за првпат беше продаден на аукција во Европа.
Професорот Стив Брусат, експерт за диносауруси на Универзитетот во Единбург, рече дека е загрижен дека скелетите, кои се научно многу вредни, би можеле да исчезнат во трезорите на приватните колекционери.