Техно

Четботови напојувани со вештачка интелигенција (ВИ), како ЧетГПТ, можат брзо и економично да водат софтверска компанија со минимална човечка интервенција, покажа новото истражување.
Во неодамна објавениот научен труд, тим истражувачи од универзитетот „Браун“ и од неколку кинески универзитети спроведоа експеримент за да утврдат дали ботови со вештачка интелигенција напојувани со ЧетГПТ верзија 3.5 можат да го завршат процесот на развој на софтвер без претходна обука.
Истражувачите им доделија специфични улоги на ботовите со вештачка интелигенција, обезбедувајќи му на секој од нив „суштински детали“ што опишуваат специфични задачи и улоги, протоколи за комуникација, критериуми за завршување и ограничување. Кога им беа доделени улоги, на секој бот му беа доделени и звања: генерален директор и технички директор, како и програмер.
Во текот на секоја фаза, вработените со вештачка интелигенција комуницираа едни со други со минимален човечки придонес за да завршат одредени делови од процесот на развој на софтвер. Комуникацијата вклучуваше одлучување кој програмски јазик да се користи, идентификување грешки во кодот и сè друго неопходно за комплетирање на софтверот.
Откако на „програмерот“ му беа доделени 70 различни задачи, студијата покажа дека компанијата за виртуелна вештачка интелигенција успеала да го заврши целиот процес на развој на софтвер за помалку од седум минути и по цена од помалку од еден долар. Во тие седум минути, вештачката интелигенција можеше да ги идентификува и отстрани „потенцијалните“ пропусти преку своите способности за „меморија“ и „саморефлексија“.
Студијата покажа дека 86,66 отсто од софтверските системи за генерирање се извршени беспрекорно, пренесува „Инсајдер“.
Меѓутоа, истражувачите идентификуваа и ограничувања, како што се грешки и предрасуди во јазичните модели, кои би можеле да предизвикаат проблеми во креирањето софтвер. Сепак, тие рекоа дека наодите потенцијално би можеле да им помогнат на помладите програмери или инженери во реалниот свет.